Brexit: eddig gyanúsan sima minden, csak a halászok zúgolódnak

2021.01.02

Még csak két nap telt el azóta, hogy a britek kiléptek az európai unió közös piacáról, máris súlyos kritikával illette az egyik nagy brit halászati ágazati szerveződés szóvivője az Európai Unióval kötött kereskedelmi megállapodás halászatra vonatkozó rendelkezéseit. Aaron Brown szerint a megegyezés számtalan rendelkezése kifejezetten bünteti a brit halászokat.

- Nem tudunk véget vetni annak, hogy az uniós hajók használják a vizeinket, még a partmenti tizenkét mérföldes sávot sem használhatjuk kizárólagosan - mondta Brown. - Egyszóval nagyon keveset nyertünk a megállapodással, és öt év elteltével is nagyon nehéz lesz bármin változtatni, mert a kormány annyira retteg attól, nehogy megbántsa az EU-t, hogy nem fog vele szembemenni ezek miatt a visszalépést gátló, illetve büntetőklauzúlák miatt.

(A halászati kvóták ügye az egyik leginkább vitatott pont volt az EU és az Egyesült királyság között, ami nem a terület gazdasági jelentőségének, inkább szimbolikus voltának volt köszönhető. A felek végül abban maradtak, hogy az EU-s halászhajók még legalább öt évig csökkenő mértékben halászhatnak a brit vizeken, és a brit halászoknak továbbra is meg kell felelni bizonyos uniós normáknak, ami az egyik legfőbb sérelmük volt.)

A megállapodás értelmében jelentős adminisztrációs kötelezettség keletkezik a határon átlépő áruk esetében, de az év első napjaiban nem voltak különösebb fennakadások a kikötőkben.

Az alacsony hartárforgalom mellett is több, Írországba tartó rakományt vissza kellett fordítani, de a dokumentáció pótlása után ezek is kiléphettek az országból.

A személyforgalom is zökkenőmentesen folytatódott, elsősorban a Párizst Londonnal összekötő vasútvonalon.