Brexit: dugókra és fennakadásokra készül a kereskedelem

2020.11.11

Hatalmas dugóktól tart mindenki, aki részt vesz az Egyesült Királyság és Európa többi része közötti kereskedelemben. A brexit miatt a jövőben mindennapossá válhatnak a kilométeres kamionsorok a La Manche-csatorna partjainál.

"40 éven át súrlódások nélkül kereskedtünk az EU-val. A teherautókat egyáltalán nem ellenőrizték. Az átmeneti időszak után rengeteg papírmunka vár majd ránk. És ha rosszul töltöd ki a nyomtatványt, a teherautódat meg fogják állítani" - mondta a brit szállítmányozó-szakszervezet képviselője, Rod McKenzie.

Átalakul a határellenőrzés

Az Egyesült Királyság kilép a vámunióból, és ezért új ellenőrzéseket vezetnek be a határokon. A cél, hogy feltartóztassák a csempészeket, és kizárólag az előírásoknak megfelelő árukat engedjék be. A hatóságok szerint évente több mint 200 millióval nő majd a kitöltött vámpapírok száma, az új helyzet miatt pedig több tízezer vámtisztet kell felvenni. A becslés 20-35 ezer új alkalmazottról szól.

"Az áruk 98 százaléka teherautón érkezik ide. Ezek nélkül semmink sem lesz. Fázni fogunk, nem lesz lakásunk, meztelenek leszünk" - folytatta Rod McKenzie.

A legforgalmasabb brit kikötő Doverben, Kent megyében van. A sorok kialakulásának elkerülése érdekében az ide tartó sofőröknek különleges engedélyre lesz szükségük a megyébe való belépéshez. Az ország több pontján létesítenek olyan teherautó-parkolókat, ahol a vámügyintézést is el lehet majd végezni.

Ha lesz alku, akkor sem lesz jó a helyzet

"Könnyű figyelmen kívül hagyni, hogy az előkészületekre, a papírmunkára, a parkolókra akkor is szükség van, ha lesz szabadkereskedelmi megállapodás. A cégeknek csak hónapjaik vannak felkészülni, a költségeik növekednek. A kormány szerint ez kell ahhoz, hogy kihasználják a brexit lehetőségeit" - foglalta össze a kilátásokat az Euronews tudósítója, Tadhg Enright.

"A lehetőségek kihasználásával a gyarapodó kereskedelemre utalunk. A hosszú táv a fontos. Az Egyesült Királyság nagyon sikeres kereskedőország. A vámok eltörlése előnyt jelent, de nem létszükséglet. Az Egyesült Államokkal sincs szabadkereskedelmi egyezményünk" - magyarázta a brit kereskedelmi kamara egyik vezetője, Liam Smyth.

A tárgylások ezen a héten is zajlanak az Európai Unió és az Egyesült Királyság képviselői között Londonban. A felek véleménye még sok pontban különbözik, de mindössze másfél hónapjuk maradt a megegyezésre.