Brexit: aggodalom Brüsszelben

2020.09.08

Aggodalommal fogadták Brüsszelben a brit kormány legutóbbi bejelentéseit a brexit ügyében.

Boris Johnson miniszterelnök közölte, hogy egy új törvénnyel részben felülírnák a korábbi egyezséget az északír határról. Ha a szabadkereskedelmi tárgyalások nem zárulnak le október közepéig, London a kemény-brexitet választaná.

"A részünkről ebben nincs blöffölés, a miniszterelnök világosan fogalmazott a választásokon. Mindent megteszünk egy kanadai típusú kereskedelmi alkuért, de ha ez nem sikerül, nem hosszabbítjuk meg az átmenetei időszakot" - mondta a brit környezetvédelmi miniszter, George Eustice.

Brüsszelt sokkolta az egyoldalú fellépés az ír határ ügyében.

"Az Európai Unió a tárgyalások kezdete óta jóhiszeműen járt el az Egyesült Királysággal és arra koncentráltunk, hogy ezen a héten előrelépést érjünk el a tárgyalások. Johnson miniszterelnökkel együtt mi is a gyors megállapodásban vagyunk érdekeltek" - mondta az Európai Bizottság szóvivője, Daniel Ferrie.

Az írországi politikusokat aggasztják a fejlemények.

"Már volt egy egyezség a válásról, ezt jóváhagyta a brit törvényhozás, vagyis ez egy nemzetközi egyezmény. Nem értem, hogy lehet ilyen egyezményeket politikai fenyegetésnek kitenni. Az Egyesült Királyság és az Európai Parlament is jóhiszeműen járt el korábban" - mondta egy írországi EP-képviselő, Billy Kelleher.

"A nemzetközi szerződéseket tiszteletben kell tartani és ezek bármilyen belföldi jogszabály felett állnak. Ezt az egyezményt azért fogadták el, hogy Írország és Észak-Írország között ne lehessen határ. Reméljük, hogy az unió és az Egyesült Királyság az év végéig megegyezik a kereskedelemről" - mondta az ír miniszterelnök-helyettes, Leo Varadkar.

"A brexit-tárgyalások megakadtak, és most a britek az alku nélküli kilépés rémével próbálnak engedményeket kicsikarni - mondta az Euronews tudósítója, Darren McCaffrey.

A tárgyalások kedden Londonban folytatódnak.