Borrell Navalnij miatt bírálta Moszkvát

2021.02.05

Alekszej Navalnij megmérgezése és bebörtönzése is téma volt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve az orosz külügyminiszter találkozóján. Josep Borrell és Szergej Lavrov Moszkvában ült tárgyalóasztalhoz. Navalnij mérgezésével kapcsolatban nem volt egyetértés közöttük.

- Kifejeztem mélységes aggodalmunkat Lavrov úrnak, és ismételten arra hívtam fel, hogy bocsássák szabadon, illetve vizsgálják ki a mérgezésének körülményeit - mondta Josep Borrell.

Az orosz ellenzéki megmérgezése és bebörtönzése miatt több EU-tagállam vezetője is újabb szankciókat követelt Oroszországgal szemben. Lavrov eközben az együttműködést hiányolta.

- Arról beszélek, hogy fel kell tárni az igazságot, hogy mi történt Navalnijjal, mikor történt és hol történt. Számos próbálkozásunk ellenére sem kaptunk választ se, a német, sem a francia, sem a svéd hatóságoktól. Ez, hogy finoman fogalmazzak, eléggé udvariatlan, és ez a fajta arrogancia, a kulturális Európa részéréről számomra elfogadhatatlan - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A megbeszélésen az orosz gyártmányú koronavírus elleni vakcina, a Szputnyik V is szóba került. Az uniós fődiplomata üdvözölte az oltóanyagot.

- Ez az egész emberiség számára jó hír, mert azt jelenti, hogy egyre több eszközünk van leküzdeni a járványt. És remélem, hogy az Európai Gyógyszerügynökség képes lesz igazolni a vakcina hatékonyságát, hogy az Európai Unió tagállamaiban ei elkezdődhessen a használata - mondta Josep Borrell.

A felek emellett hangsúlyozták, hogy számos kérdésben azonos állásponton vannak, például a közel-keleti rendezés, a migráció vagy a klímaváltozás elleni küzdelem területén.