Boris Johnson túlmegy minden határon

2019.10.21

Még legalább egy hét, mire felszedhetik a sátorfájukat a tévétársaságok a Westminster előtt. A brexit-tárgyalások újabb fordulóját nyitotta meg ugyanis a brit parlament hétvégi döntése, amelynek értelmében a kormányfőnek halasztást kellett kérnie Brüsszeltől, habár pár napja sikerült tető alá hoznia egy újabb megállapodást.

Michael Gove, aki a kancelláriaminiszteri posztnak megfelelő feladatkört látja el a brit kormányban, azt magyarázta egy tévéműsorban, hogy a parlament nem változtathatja meg a kormánypolitikát. "A miniszterelnök nagyon világos álláspontot foglal el ebben az ügyben, és az uniós vezetők szintén - mind megegyezést akarnak."

A londoni képviselőház végül is nem volt hajlandó dönteni az új brexit-megállapodásról, hanem egy friss törvény értelmében arra kötelezte Boris Johnsont, hogy a kilépés október végi dátumának kitolását kérje az Európai Uniótól. Boris Johnson írt is Brüsszelbe, nem is egy, hanem mindjárt két levelet. Az elsőben eleget tett törvényi kötelezettségének, a másikban pedig gyakorlatilag azt kérte az uniós tárgyalóktól, hogy ne vegyék komolyan halasztási kérelmét.

Az ellenzék szerint emiatt bíróság elé kerülhet. Az árnyék-kormány egyik tagja, John McDonnell nyersen fogalmazott mondván, hogy Johnson úgy viselkedik, mint egy elkényeztetett kölyök. A parlament hozott egy döntést, ahhoz kellene tartania magát. Elküldeni egy második levelet, amely ellentmond az elsőnek, ez a törvényhozás és az igazságszolgáltatás arculcsapása - mondta az ellenzéki politikus.

A skót legfelsőbb bíróság össze is ül ez ügyben hétfőn, miközben a londoni házelnök, John Bercow nyílt összetűzésbe kerülhet a kormányfővel, aki újból el akarná magyarázni a képviselőknek, miért kell a kormány mellé állniuk, és átengedniük a legújabb brexit-egyezséget. A házelnök nemet mondhat az újabb szavazásra.

Az Unió főtárgyalója, Michel Barnier igyekezett lecsillapítani a kedélyeket. Arról számolt be, hogy egy rutinszerű megbeszélést tartottak az uniós nagykövetek részvételével, vagyis az új brexit-megállapodásról esedékes szavazás előkészületei folynak. Az Európai Tanács leköszönő elnöke, Donald Tusk tárgyalásokat folytat majd a következő napokban - tette hozzá.

Vagyis még mindig bármi megtörténhet. A brit kormány még nem tett le arról, hogy átvigye az új alkut a parlamenten, és egyelőre Brüsszelben sem került le a napirendről a britek kiválásának vadonatúj forgatókönyve, amelyről pár hete még senki sem gondolta, hogy Boris Johnson képes lesz kiharcolni. Akik a halasztást latolgatják, egy hónap és fél év közé teszik a várható hosszabbítást.