Bolsonaro továbbra sem gratulált Bidennek, viszont fenyegetőzött

2020.11.11

Fenyegetően beszélt a brazil elnök a megválasztott amerikai elnökről. Jair Bolsonaro is azok közé tartozik, akik még nem gratuláltak Joe Biden győzelméhez.

"Nemrég hallottuk, hogy az államfőjelölt azt mondta, hogy amennyiben nem fejezzük be az erdőirtást az amazóniai térségben, akkor kereskedelmi korlátokat vet ki Brazília ellen. Hogy is vághatnánk vissza? A diplomácián keresztül, nem?" - fordult külügyminiszteréhez a brazil elnök.

"Ha véget ér a kiabálás, lehet előkerül a puskapor, hogy hatékonyak legyünk. De még csak puskaporra sincs szükségünk, viszont tudniuk kell, hogy van belőle bőven."
Jair Bolsonaro brazil elnök

Még szeptember végén, az elnökjelölti vitán került szóba az amazóniai esőerdő kérdése Joe Biden és Donald Trump között. Az azóta megválasztott elnök akkor azt mondta, hogy jelentős gazdasági következményei lesznek, ha Brazília nem tesz lépéseket, hogy véget vessen a fakivágásoknak. Joe Biden 20 millió dollárt ajánlott fel segítségként, ezt azonban a brazil elnök azonnal visszautasította.

Bolsonaro hivatalba lépése óta drasztikusan fogy az erdő; emiatt már kockán forog az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac közötti kereskedelmi egyezmény is.

A brazil elnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is élesen fogalmazott: "Már minden a világjárványról szól, ezt be kell fejezzük. Sajnálom a haláleseteket, tényleg sajnálom, de egyszer mindannyian meghalunk. Mindenki, aki itt van, egyszer meg fog halni. Ezt senki nem ússza meg, a valóságtól nem menekülhet senki sem. Nem lehetünk továbbra is a puhányok országa" - mondta Jair Bolsonaro.

Brazília továbbra is a harmadik helyen áll a koronavírussal fertőzött országok rangsorában: a járvány kitörése óta több mint 162 ezren haltak meg az országban és közel 5,7 millióan fertőződtek meg a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján.