Robottechnológiával működő üzem épült Salgótarjánban

2019.10.06

A magyar kormány foglalkoztatáspolitikája világos, egy olyan munkaalapú társadalom létrehozását célozza meg, amelyben mindenki, aki tud és akar, dolgozhat.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Wamsler SE robotizált üzemcsarnokának ünnepélyes átadásán elmondta: Magyarország egyre közelebb kerül a teljes foglalkoztatás eléréséhez, ezért a kormány kiemelten támogatja azokat a vállalati fejlesztéseket, amelyek a munkaerő megtartás mellett a hatékonyság növelésével és modern technológiákkal hiányszakmákat váltanak ki.

A tárcavezető a magyar gazdaság eredményeit ismertetve hangsúlyozta: az elmúlt évek következetes gazdaságpolitikája eredményes volt, a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált, az államadósság a GDP 70%-a alá csökkent, miközben az államháztartás fenntarthatósága tovább erősödött. A keresetek bővülésével, az adók csökkentésével párhuzamosan emelkedett a munkában állók száma, így a foglalkoztatási ráta Magyarországon meghaladja a 70 százalékot. Ez azt is jelenti, hogy a foglalkoztatottak száma már tartósan 4 és fél millió fölött van, a munkanélküliségi ráta pedig 3,4%-ra csökkent.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy az észak-magyarországi régió és Nógrád megye gyors ütemben fejlődött az elmúlt években, 2010 óta az egy főre jutó GDP 40%-kal bővült a térségben. A gazdasági fejlődés kedvező hatása érvényesült a megyei munkaerő-piaci folyamatokban is, a foglalkoztatási ráta 50%-ról 65%-ra javult, miközben a munkanélküliek száma 14,6 ezerről 6,6 ezer főre esett vissza.

Varga Mihály a vállalat beruházásról szólva elmondta: a Wamsler SE Közép-Európa legnagyobb tűzhely- és kandallógyára, részesedése az összeurópai piacon eléri a 8 százalékot. Az új üzem választ ad a mai kihívásokra is, a legmodernebb, XXI. századi technológiát alkalmazza - közölte a miniszter hozzátéve, hogy a cég nagy figyelmet fordít a szakképzett munkaerő megtartására, ugyanakkor a robotizációval hiányszakmákat vált ki. A vállalat 3,6 milliárd forint összértékű beruházásához a magyar kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében 1,8 milliárd forinttal járult hozzá.

(Pénzügyminisztérium)