Bizottsági jelentés: a nőkre nagyobb csapást mér a járvány

2021.03.07

A koronavírus-járvány következtében kialakuló gazdasági válság az emberek nagy többségére hatással van, de a nők jobban ki vannak téve a következményeknek mint a férfiak, mivel közülük többen dolgoznak az egészségügyben vagy a gondozásban.

Vagyis, a pandémia súlyosbította a nők és férfiak között fennálló egyenlőtlenségeket az élet szinte összes területén sőt, az elmúlt évek előrehaladását visszavetette.

Az Európai Bizottság most közzétett jelentése arra is rávilágít, hogy míg a járvány elleni harc frontvonalában, tehát az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók csaknem 86 százaléka nő, addig a járványkezelésről döntő testületekben jelen lévő nők aránya nemzeti szinten feltűnően alacsony.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet és az ENSZ adatai alapján a világon a nők 41 százaléka a pandémia által leginkább sújtott szektorokban dolgozik.

A Bizottság elemzése azt is kiemeli, hogy a korlátozó intézkedések negatív hatással voltak a fizetetlen gondozási tevékenységekre, melyeket ugyancsak főleg nők látnak el.

A brüsszeli testület tavaly ilyenkor fogadta el a nemek egyenlőségéről szóló uniós stratégiát, amely 2020 és 2025 között meghatározza a legfontosabb intézkedéseket és kötelezettségvállalásokat annak biztosítása érdekében, hogy a közösség területén mindenütt érvényesüljenek a nemek közötti egyenlőség szempontjai.