Biden visszatérne az iráni atomalkuhoz

2021.02.19

Ismét csatlakozhat az iráni atommegállapodáshoz az Egyesült Államok. A nemzetközi egyezményt az előző amerikai elnök, Donald Trump mondta fel, és újabb szankciókat hirdetett Teheránnal szemben. Erre válaszként Irán is kivonult a megállapodásból, és nem tartotta be a benne vállaltakat.

A tervezett amerikai lépés hírére az iráni külügyminiszter a Twitteren reagált. Mohamed Dzsavád Zarif azt írta, hogy ha minden Trump által elrendelt szankciót megszüntetnek, akkor Teherán is visszavonja az erre válaszként adott intézkedéseket.

Az EU vezetői folyamatosan próbálták életben tartani a 2015-ben kötött megállapodást, de a brit külügyminiszter szerint még dolgozni kell azon, hogy visszatérjenek az eredeti atomegyezményhez.

- Nos, szerintem a Biden-adminisztráció egyértelmű elköteleződést mutat abban, hogy ismét felvegye a diplomáciai kapcsolatot Iránnal, és hogy újraélessze a nemzetközi atomegyezményt. Az, hogy Irán eközben azzal fenyeget, hogy nem tartja be a Nemzetközi Atomenergiaügynökség ajánlásait, az nagyon aggasztó. Annál több okunk van arra, hogy összefogjunk, és adjunk új lendületet a diplomáciának - mondta a brit külügyminiszter, Dominic Raab.

Az Egyesült Államok szándékát jelzi, hogy a Fehér Ház kijelentette, az újra életbe lépő atomegyezmény segíthet az Iráni Iszlám Köztársasággal meglévő kapcsolatok további fejlesztésében.

- Túl akarunk lépni a 2015-ös megállapodáson, meghosszabbítani, megerősíteni, és tovább lépni más területekre az Iránnal való kapcsolatunkban - mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price.

A meglévő feszültségek azonban egyelőre ettől még nem oldódtak fel. Teherán azzal fenyegetőzik, hogy február 23-a után kitiltja az országból az ENSZ atomellenőreit, ha Washington addig nem oldja fel a szankciókat. A megállapodás felújítása tehát hiába került közelebb, a felek közötti ellentét még nem enyhült.