Biden Tulsában – a vérengzés 100. évfordulóján

2021.06.02

Joe Biden - első hivatalban lévő amerikai elnökként - a helyszínen, az oklahomai Tulsában emlékezett meg egy fekete közösséget ért mészárlás századik évfordulójáról.

A szörnyűség emlékének szentelt kulturális központot bejárva azt monda, "eljött, hogy megtörje a csendet." Az akkori erőszakot a nemzet történetének egyik legsúlyosabb faji vérengzésének nevezte.

"Túl sokáig, csak a sötétség leple alatt, suttogva beszéltek arról, hogy mi történt itt. De az, hogy a történelem hallgat róla, nem jelenti azt, hogy meg sem történt. És bár a sötétség sokat takar, semmit sem töröl el. Semmit sem tesz semmissé. Vannak igazságtalanságok, amelyek annyira borzalmasak, rettenetesek és fájdalmasak, hogy nem maradhatnak eltemetve - bármennyire igyekeznénk ezzel" - fogalmazott az amerikai elnök.

1921 májusában azzal vádoltak meg egy fekete férfit Tulsában, hogy megtámadott egy fehér embert. A vád nem nyert bizonyítást. Ennek ellenére feldühödött fehérek május 31-én és június 1-jén a földdel tették egyenlővé a város feketék lakta negyedét, és megöltek 300 afroamerikait.

Az erőszakért senkit nem vontak felelősségre, az áldozatokat pedig soha nem kártalanították.