Biden: „Trump gátolja az átmenetet”

2020.12.29

A leköszönő amerikai elnök, Donald Trump adminisztrációja hatalmas károkat okoz a védelmi apparátusnak - figyelmeztetett Joe Biden. A megválasztott elnök arra is panaszkodott Washingtonban, hogy a hivatalok gátolják a hatalomátvételt, ami veszélyezteti az Egyesült Államok biztonságát.

- A védelmi minisztérium és a költségvetési hivatal úttorlaszokat állít elénk. Még mindig nem kaptuk meg a szükséges információkat a leköszönő adminisztrációtól a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági kérdésekkel kapcsolatban. Az én nézőpontomból ez semmi más, mint felelőtlenség. Az igazság az, hogy a biztonságunk szempontjából kiemelten fontos ügynökségek jelentősen sérülnek. Jó néhány közülük kiürült személyi és morális értelemben, illetve a teljesítményük szempontjából a sorvasztó politikai folyamatok miatt - mondta a megválasztott amerikai elnök, akinek a választási győzelmét Trump hivatalosan még mindig nem ismerte el holott Bident január 20-án beiktatják tisztségébe.

Christopher Miller védelmi miniszter úgy reagált Biden vádjaira, hogy végtelen profizmussal segítik az átmenetet. Eddig 164 alkalommal találkoztak Biden csapatának több mint 400 tagjával, akiknek több mint 5 ezer oldal dokumentumot adtak át - többet, mint amennyit kértek.

Trump a múlt héten megvétózta a kiemelten fontos védelmi költségvetést, melyet a képviselőház hétfőn elfogadott miután hatályon kívül helyezte Trump vétóját.

Hogy a szenátus is így tesz-e az kedden dőlhet el.