Biden-Putyin: se közös ebéd, se közös sajtótájékoztató nem lesz

2021.06.16

Diplomáciai mélyponton, de gyönyörű környezetben találkozik ma az amerikai és az orosz elnök Genfben. Joe Biden és Vlagyimir Putyin a tervek szerint öt órán át tárgyalnak majd a két ország fagyossá vált kapcsolatáról. Sem ebédszünetet, sem sajtótájékoztatót nem tartanak.

Annyit elöljáróban már mindketten beleszőttek korábbi nyilatkozataikba, hogy nyitottak az egyeztetésre, de ennek határa van, és azon túl nem haboznak fellépni érdekeik védelmében.

Joe Biden az elmúlt napokban végigjárta azokat a nemzetközi fórumokat, amelyek erős hátteret biztosítanak neki ehhez a tárgyaláshoz. És a támogatást demonstrálta is a G7-csoport, a NATO és az Európai Unió vezetése is.

Az amerikai elnök megbeszélést folytatott a svájci államfővel is, mielőtt útnak indult volna a legszebb genfi kastélyok egyike, a La Grange felé.

Az orosz elnököt nem fogja meglepetésként érni egyik felvetés sem. Ezek évek óta ismétlődő számonkérések, és Vlagyimir Putyint eddig egyszer sem sikerült különösebben zavarba hozniuk.

Ukrajna ügye, a kibertámadások, az orosz titkosszolgálatok külföldi akciói, az emberi jogok oroszországi helyzete, vagyis általában az ellenzék, konkrétan pedig Alekszej Navalnij üldözése, illetve az a szerep, amelyet más államok autoriter rendszereinek kiépítésében és fenntartásában játszik az orosz vezetés.

Az nem valószínű, hogy az álláspontok közelednek majd, de a pillantanyi helyzetben az is eredménynek számít, ha a két elnöknek sikerül fenntartania a párbeszédet.