Biden és a NATO az orosz provokáció leállítását követeli

2021.04.14

Telefonon beszélt egymással Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán-orosz konfliktusról, arról, hogy egyre nő a feszültség a Donyec-medencében, miután Oroszország jelentős csapatösszevonásokat hajtott végre az ukrán határ közelében.

A Fehér Ház közleménye

A beszélgetésről a washingtoni Fehér Ház közleményt adott ki, eszerint Biden "hangsúlyozta az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett". Az amerikai elnök felszólította Putyint, Oroszország hagyjon fel a fenyegető fellépéssel, illetve későbbi csúcstalálkozót javasolt.

Utóbbit Moszkva is megerősítette, de az orosz fél nem kommentálta, hogy elfogadják-e a javaslatot.

Ukrajna a NATO-hoz fordult

Ukrajna a Donyec-medence megszállásától tart, mert a határ túloldalán több mint 40 ezer fős orosz haderőt vontak össze. A kialakult válságról Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben tanácskozott Tony Blinken amerikai külügyminiszterrel és a NATO vezetőivel.

Találkozójukról Dmitro Kuleba és Jens Stoltenberg közös sajtótájékoztatót tartott. A NATO főtitkára aggodalmát fejezte ki az orosz erődemonstráció miatt. Az ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy országa nem akar háborút és nem tervez semmilyen agresszív lépést. Ukrajna a konfliktust diplomáciai úton, a politika eszközeivel szeretné rendezni.

"Oroszország katonai fellépése indokolatlan, megmagyarázhatatlan és mélyen aggasztó. Oroszországnak be kell fejeznie a csapatösszevonásokat, és azonnal le kell állítania a provokációt" - fogalmazott a NATO-főtitkár.

Az orosz álláspont

Moszkva továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy - az ukrán NATO-csatlakozási tervek miatt is - csak felkészül arra az esetre, ha védekeznie kell.

"A szövetség fenyegető katonai tevékenységére reagálva megtettük a megfelelő intézkedéseket. Három hét alatt két hadosztályt és három légi egységet irányítottunk Oroszország nyugati határaihoz, ahol hadgyakorlatokat hajtottak végre. Csapataink tanújelét adták, hogy teljes felkészültséggel készen állnak az országunk katonai biztonságának megvédésére irányuló feladatok végrehajtására - mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A konfliktus március végén éleződött ki ismét. A kelet-ukrajnai Donbász régióban gyakoriak az összecsapások ukrán egységek és szakadár orosz milíciák között.

Biden és Putyin beszélgetése órákkal azután történt, hogy az ukrán külügyminiszter kérte a NATO támogatását.