Biden azonnal munkához látott

2021.01.21

Harmadik nekifutásra sikerült: Joe Biden zsebében a washingtoni Fehér Ház kulcsai.

**Az Egyesült Államok 46. elnöke beiktatása után azonnal munkához látott, és az Ovális Irodában közel 20 rendeletet hozott. Elődje több vitatott döntését is megfordította a faji egyenlőség, a bevándorlás és a járványkezelés kérdésében. Illetve visszaléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe**.

Attól a pillanattól, hogy letette hivatali esküjét, Joe Biden megváltoztatta az amerikai politika hangvételét.

"Az egész lelkem benne van. Ezen a januári napon az én egész lelkemmel egy célt akarok elérni: hogy összehozzam Amerikát. Újra egységbe forrasszam a népünket. És minden amerikait arra kérek, hogy csatlakozzon hozzám, hogy ezt az ügyet sikerre vigyük...

Azt üzenem azoknak, akik a határainkon túlról figyelnek ránk: Amerikát próbára tették, és ettől erősebbek lettünk. Helyre fogjuk hozni a szövetségi kapcsolatainkat, és újra aktív kapcsolatunk lesz a világgal."

A ceremónia másik központi alakja, az első színes bőrű amerikai nő, aki alelnöki esküt tett.

Biden és Harris ambiciózus tervei között szerepel egy bevándorlási törvényjavaslat, ami szerint minden, január 1-je előtt, illegálisan érkezett személy - olyan 11 millió ember - jogi státuszt, így lehetőséget kap az állampolgárság megszerzéséhez. Valamint meggyorsítja a családegyesítés folyamatát.

A beiktatási ünnepségen több korábbi elnök, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama is jelen volt, de a maga idejében egyikük sem "örökölt" olyan megosztott társadalmat, mint Baiden, aki a Capitoliumtól gyalog sétált át a Fehér Házba.

Egy új elnök számára mindig fontos az első 100 nap, és neki van bőven tennivalója.

Beiktatási beszédének központi üzenete tiszta és egyszerű volt; "..az egység az egyetlen út, ami előre visz. Úgy kell szembenéznünk ezzel a pillanattal, mint valódi Egyesült Államok."