Biden átvette a vezetést Georgiában

2020.11.06

Pénteken eldőlhet az eredménye a keddi amerikai elnökválasztásnak Joe Biden javára. (Trump javára nem - mert neki szinte az összes hátralevő államot meg kell nyernie, amelyek között van olyan is, ahol nem végeznek a szavazatszámlálással.)

12:23 Trumpot kizárólag a csatatérállamokban zavarja a határidőmódosítás És ezt már jó előre belengette.
Joe Biden és Kamala Harris   -   Szerzői jogok  Carolyn Kaster/AP
Joe Biden és Kamala Harris - Szerzői jogok Carolyn Kaster/AP

A demokrata elnökjelöltnek mindössze hat elektorra van szüksége a győzelmet jelentő 270-hez. Azonban a győzelem valószínűleg csak az első lépés lesz, hosszas jogi vita is lehet, ha Donald Trump nem ismeri el vereségét, márpedig a jelek erősen erre utalnak.

Kövesse élő szöveges közvetítésünket a maratoni elnökválasztási eredményváró pénteki napjáról!

12:23 Trumpot kizárólag a csatatérállamokban zavarja a határidőmódosítás És ezt már jó előre belengette.

12:23

Trump tarolt azokban a megyékben, ahol a legnagyobb mértékben tombol a koronavírus-járvány

Az AP hírügynökség elemzése szerint abban a 376 megyében, ahol a legmagasabbak a napi új esetszámok elsöprő többséggel - 93 százalékban - szavaztak a jelenlegi elnökre. 10:56 Csütörtök este még körülbelül 60 000 levélszavazat volt Trump nagyjából   20 000 szavazattal vezetett, Biden fokozatosan közelített hozzá.Az utolsó szavazatcsomagok nagyvárosokból érkeztek, így sokan számítottak arra, hogy Biden fordítani tud. 16 elektort ér az állam.


9:25

Az AP hírügynökség elemzése szerint abban a 376 megyében, ahol a legmagasabbak a napi új esetszámok elsöprő többséggel - 93 százalékban - szavaztak a jelenlegi elnökre. 10:56

Biden átvette a vezetést Georgiában

Csütörtök este még körülbelül 60 000 levélszavazat volt Trump nagyjából   20 000 szavazattal vezetett, Biden fokozatosan közelített hozzá.Az utolsó szavazatcsomagok nagyvárosokból érkeztek, így sokan számítottak arra, hogy Biden fordítani tud. 16 elektort ér az állam.


9:25

Biden nyerhet, de még nincs végeredmény

7:46

Trump szerint nem voltak tisztességesek a választások

Az elnök másfél nap után először mutatkozott a nyilvánosság előtt.

"Szeretném informálni az amerikai embereket az erőfeszítéseinkről, hogy megvédjük a nagyon fontos 2020-as szavazásunk integritását" - mondta Trump. "Ha a legális szavazatokat számoljuk, akkor könnyen nyerek. Ha az illegális szavazatokat, akkor megpróbálhatják tőlünk ellopni a választást."

Az elnök hosszasan fejtegette, szerinte miért nem tisztességesek a választások, azt emlegetve, hogy ezrével érkeznek levélszavazatok a választási napot követően, illetve, hogy állítása szerint volt olyan, ahol választási megfigyelőiket nem engedték be a szavazóhelyiségekbe.

7:47

"Amerikában a szavazás szent"

Joe Biden, a demokrata párt elnökjelöltje mindenkit nyugalomra intett beszédében, és arra emlékeztetett, hogy ki kell várni a szavazás végét.

"Amerikában a szavazás szent" - mondta. "A nemzetünkhöz tartozók így fejezik ki akaratukat. Márpedig csakis és kizárólag a szavazók akarata az, ami megválasztja az Egyesült Államok elnökét. Szóval minden egyes voksot meg kell számolni. Ezt kell kivárnunk most. És ennek így kell lennie."

A demokrata elnökjelölt ezzel valószínűleg ellenfele, Donald Trump kommentárjaira reagált, aki a nap folyamán több Twitter-bejegyzést is közzétett, mondván: állítsák meg a szavazást és a csalást. Tweetjei közül kettőt a Twitter "félrevezetőként" jelölt meg.