Bezuhant a török líra

2021.03.22

A török líra árfolyama több mint 17 százalékot zuhant hétfőn a devizapiacokon, miután Recep Tayyip Erdogan elnök leváltotta Naci Agbalt, a központi bank elnökét, korábbi tekintélyes pénzügyminiszterét.

Agbal csupán öt hónapig irányíthatta az ország monetáris politikáját. Csütörtökön a török jegybank a vártnál nagyobb mértékben, 200 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, hogy fékezze a 15 százalékosra gyorsuló inflációt.

A piac kedvezően fogadta a döntést, majd értetlenül Agbal leváltását.

A török pénzügyminiszter közleményében tudatta; "a liberális árfolyamrendszer, a fiskális politika folytatódik az árstabilitás érdekében."

Erdogan szerint ugyanis a magas kamat generálja az inflációt.

Ilke Toygür, az európai ügyek elemzője más megvilágításba helyezi a jegybankelnök leváltását. "Minden török bel-, vagy külpolitikai lépés a kormány (Erdogan) hatalomban maradását szolgálja. Ezért soha nem lehet tudni előre, mi fog változni. Példa erre a kilépés az isztambuli egyezményből, vagy a jegybankelnök a piac pénteki zárása utáni elmozdítása."

Agbal utódának, Sahap Kavcioglunak nehéz dolga lesz, hogy visszaállítsa a jegybank hitelességét. A volt bankárt, kormánypárti törvényalkotót az Erdogan-féle alacsony kamat politikájának támogatójaként tartják számon.