Beoltottság: Lakosságarányosan Szerbia az élmezőnyben

2021.02.11

Átvette a vezetést Szerbia a kontinensen, lakosságarányosan ott oltották be a legtöbb embert koronavírus-elleni vakcinával. Az országban hétmillióan laknak az első adagot több mint 550 ezren kapták meg. A tervek szerint február végére a szerbek 15 százaléka be lesz oltva.

Szerbia azonban nem az EU oltási tervén keresztül szerezte be a vakcinákat: amerikai, orosz és kínai oltóanyaggal oltanak. A kínai Sinopharm vakcinából január közepén egymillió adag érkezett az országba, de további szállítmányt várnak, illetve az orosz Szputnyik V oltóanyagból is rendeltek 2 millió adagot még januárban.

A szerb elnök szerint édesanyja az egyik vakcinának köszönheti az életét: "Így a saját példámon keresztül érzem, hogy valami jót tettünk az emberekért" - mondta Aleksandar Vučić.

Hozzátette, szó szerint könyörgött az oltóanyagokért a kínai és az orosz tisztviselőknél. Most viszont ő került olyan helyzetbe, hogy adhat a közeli országoknak.

"Megtehetjük, hogy egy nagyobb mennyiségű oltóanyagot küldünk szomszédunknak, Észak-Macedóniának. Utána majd meglátjuk, de szükségünk van arra, hogy a szomszédos országokban is be legyenek oltva az emberek, ahogy nálunk is" - mondta a szerb elnök.

Közben a Visegrádi 4-ek találkozóján Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia elnökei a tömeges oltásról tárgyaltak - és gyorsabb szállítást sürgetnek a gyártóktól.