Belgiumban újraindult az oktatás

2020.05.19

Újra megnyitott az iskolák egy része Belgiumban. Az oktatási intézmények március elején zárták be a járvány miatt. Azóta csak az egészségügyi, illetve a rendvédelmi dolgozók gyermekei számára biztosítottak felügyeletet. Az oktatásban való részvétel nem kötelező, a szülők dönthetnek úgy, hogy otthon tartják a gyermekeiket.

Csatornánk az egyik brüsszeli intézménybe látogatott el, ahova 625 diák jár alapesetben. Közülük negyvenen tértek vissza hétfőn az osztálytermekbe. Az első napok még nem az oktatásról szólnak majd.

"Elsősorban szeretnénk meghallgatni a diákokat, hogy beszéljenek az érzéseikről, arról, hogyan élték meg az elmúlt két hónapot. Szeretnénk hozzászoktatni őket ahhoz, hogy más lesz az iskola, de közben nagyon fontos, hogy találkozzanak a barátaikkal, bár játszani nem igazán tudnak majd együtt. Nekünk is másképp kell majd dolgoznunk.Talán lesznek kisebb új fejezetek, de nagy témákba most nem vágunk bele" - mondta egy iskolaigazgató, Dominique Paquot.

A belga iskoláknak 150 feltételnek kell megfelelniük a nyitáshoz. Az osztálylétszámot lecsökkentették, minden teremben van kézmosási lehetőség, és ügyelnek a szociális távolságra. Sok szülőt így sem tudtak meggyőzni.

"Elsősorban a higiéniai körülményekre figyeltek most, hiszen a biztonság alapvető fontosságú. Nagyon sokat készültek erre, és rengeteg információt kellett megosztani, de egyelőre csekély az érdeklődés. MI egyébként inkább az év végi értékelés miatt aggódunk" - mondta az egyik szülői szervezet tagja, Joëlle Lacroix.

Sok belga iskola elhalasztotta a nyitást, és további időt kért a felkészülésre.