Bekeményít az EU a kínai cégekkel szemben

2020.06.23

Figyelmeztető lövést adott le az Európai Unió a kínai cégek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatára. Büntetővámot vetnek ki egy Egyiptomban működő kínai cégre, a Szuezi Különleges Gazdasági Övezetre, amely az unióba exportál üvegszálas termékeket. A vállalat ugyanis állami támogatást vesz fel Pekingtől.

"Brüsszel világos üzenetet küld a támogatott termékek előállítóinak. Ezeket akkor sem engedik be Európába, ha nem az anyaországuk, jelen esetben Egyiptom nyújt nekik állami támogatást. Ez egy új hozzáállás, amiből kiderül, milyen irányt szab Brüsszel, és a bizottság kereskedelmi főosztálya" - mondta egy elemző, Agatha Kratz.

Kína szerint az uniós fellépés sérti a Kereskedelmi Világszervezet szabályait. Peking szerint az ügyet tárgyalással kellene rendezni. Brüsszel azonban eltökélt a kínai kereskedelmi dominancia visszaszorításában. Javaslat született arról, hogy a tiltsák az állami támogatást kapó kínai cégek európai felvásárlásait is a válság alatt.

"A bizottság feladata az, hogy fenntartsa a belső piac egységét és hogy lépjen, ha harmadik ország által támogatott cégek torzítják az egyenlő versenyfeltételeket az unión belül" - mondta az Európai Bizottság versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager.

Az európai döntéshozók egyik nagy félelme az, hogy Kína kihasználva az unió válságát nyomott áron vásárolhat fel kulcsfontosságú cégeket.

"A következő lépés a most meghozott szabályok betartatása. Hiszen tapasztaltuk már azt, főleg kínai gyárak esetében, hogy nagyon kreatívak és innovatívak az ilyen intézkedések megkerülésénél" - mondta Laurent Ruessmann nemzetközi jogász.

Az elmúlt években azonban több kínai tulajdonba került európai cég is megbukott, ezért csökken a közvetlen befektetések aránya. Ez az összeg 2016-ban még 37 milliárd euró volt, tavaly már csak 12 milliárd. Miközben az európai befektetők étvágya megnőtt a kínai cégek felé.

"Amit most látunk az a kínaiak külföldi befektetéseinek teljes összeomlása és ez Európára is igaz. Nagyon kevés felvásárlást látunk a kínai cégek részéről a világ más részein, Európában pedig különösen nem. Eléggé furcsa és vicces, de sokkal több felvásárlást látunk most Kínában" - tette hozzá az elemző, Agatha Kratz.

A kérdés csak, mikor áll ismét talpra a kínai gazdaság.