Befektetésekre és innovációra biztatja Európát az EKB új elnöke

2019.11.23

Az euroövezet gazdaságának növekedését támogató és a környezet védelmét szolgáló innovációkra és befektetésekre szólította fel az európai országokat Christine Lagarde az Európai Központi Bank új elnökeként tartott első iránymutató beszédében.

Az EKB vezetője szerint Európa csak így őrizheti meg versenyképességét hosszú távon.

Lagarde úgy fogalmazott; "a beruházás különösen fontos része a mai kihívásokra adott válasznak. Ez egyaránt erősíti a belső keresletet ma, és bővíti a holnap kínálatát. Természetesen a beruházásokat ország-specifikusan kell megvalósítani úgy, hogy egy termelékenyebb, digitálisabb és zöldebb közös jövőbe vigyenek."

                                                                                                                                                                                                          Hirdetés

Ez azt jelzi, az EKB nem változtat monetáris politikáján, a támogató irányon.

Korábban Lagarde felszólította Németországot és Hollandiát, hogy költségvetési többletükből finanszírozzanak gazdaságélénkítő beruházásokat.

Német üzleti vezetők és a szakszervezet - szokatlan módon - közösen javasoltak 450 milliárd dolláros állami invesztíciót a stagnáló német gazdaság felébresztésére. De Angela Merkel kancellár, és Olaf Scholz pénzügyminiszter elvetette az együttes igényt a kiegyensúlyozott költségvetési, valamint adósságfinanszírozási politikára hivatkozva.