Barnier: Nehéz lesz megkötni a megállapodást, de nem lehetetlen

2020.03.06

Komoly eltérések vannak az Egyesült Királyság és az Európai Unió álláspontja között. Ezt az Európai Bizottság brexit-ügyi főtárgyalója jelentette ki. Brüsszelben tartották a két fél közti első, kereskedelmi megállapodásról szóló fordulót.

- A különbségeink nem meglepőek, különösen az első tárgyalási forduló után. De közülük néhány nagyon komoly. Ugyanakkor továbbra is hiszek abban, hogy mindkét fél számára jó megállapodást sikerül elérnünk - fogalmazott Michel Barnier.

A főtárgyaló hozzátette: nehéz lesz megkötni a megállapodást, de nem lehetetlen. Az uniós és a brit álláspontok elsősorban az egyenlő versenyfeltételekkel kapcsolatban ütköznek. Ezen felül nézeteltérés van a halászati jogokkal kapcsolatban is, mert a britek évente megújuló különmegállapodást akarnak kötni az Unióval. Barnier szerint ez nem megvalósítható.

Az EU szerint két fontos alapelv van:

- Egyrészt: nem térünk vissza a kötelezettségvállalásainkhoz. A második: a kölcsönös tisztelet. Kerüljük el a félreértéseket. Az Egyesült Királyság a héten sok időt töltött a függetlenségéhez való ragaszkodással. Senki, de senki sem vitatja az Egyesült Királyság függetlenségét - hangsúlyozta Barnier.

A megállapodást gátló tényezőnek nevezte azt is hogy, a szigetország nem akar az Európai Bíróság joghatósága alá tartozni.

A tárgyalódelegációk két héten belül újból találkoznak Londonban, hogy eltöröljék az akadályokat a brexit-megállapodás útjából az átmeneti időszak vége előtt.