Bajban a világ egyik legjobb mentőkutyájának csapata

2021.02.27

Lora egy fiatal mentőkutya, amint gazdáját keresi a zsámbéki kiképzőterepen... És meg is találja. Lora és 17 társa, köztük Symba, a világhírű mentőkutya, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékében évente mintegy 150 alkalommal segítenek bajbajutott embereken: megsérült túrázókon vagy olyanokon, akik valamilyen betegség miatt eltévednek, eltűnnek.

A járvány idején azonban nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek: a mentőszolgálat bevételének jelentős részét kitevő magánadományok megcsappantak, a nagyobb rendezvények, amelyeket biztosítani szoktak, elmaradtak.

Az alapítvány elnöke, Balázs László a nagyközönséghez fordult szorult helyzetükben:

"A szolgálat aktívan jelen van az összes közösségi felületen, illetve a weboldalunkon keresztül is van egy nagyon egyszerű adományozási felületünk" - mondta stábunknak. "Arra buzdítunk mindenkit, hogy ebben az időszakban, amikor az adó egy százalékáról lehet rendelkezni, akkor ne felejtsék el az emberek, ez nekünk nagyon fontos, illetve van egy olyan kezdeményezésünk, hogy mindenki, aki követ minket vagy kedvel minket vagy fontosnak tartja a tevékenységünket, csak havonta 500 forinttal támogat minket, akkor minden problémánk megoldódik a jövőben."

A mentőszolgálat munkatársai kilencven százalékban emberi életeket mentenek, a fennmaradó tíz százalékot az állatmentés teszi ki. Jártak már többek között Pakisztánban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken is.

Polly egy négyéves tetemkereső mentőkutya. A rendőrség munkáját szokta segíteni. Egy nagyobb földrengés után élő emberek is rekedhetnek a romok alatt - a világ legjobb romkutató kutyái közé tartozó Symba már több külföldi bevetésen is járt. Míg a 35 fős csapat önkéntesként segíti a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját, a 18 kutya képzése és színtentartása rengeteg idő, energia és pénz.

"Mire ő mentőkutyává válik, az két év. És ez úgy épül fel a mindennapjainkban, hogy naponta 3-4 órát tréningezünk velük, illetve hétvégente, amikor a csapat összes tagja is ott van, van, hogy ez 6-7 órára is elnyúlik" - magyarázza Balázs-Vidáts Tímea, mentőkutya-vezető.

Az alapítvány adományvonala: https://kutato-mento.hu/adomany/

A járvány idején csak a pénz csappant meg, a munkamennyiség nem: rengetegen kerültek bajba kirándulás közben a tavaszi lazítások után, a mentések mellett pedig a koronavírus elleni védekezésbe is bevonták a szolgálatot - járnak laktanyákat és óvodákat fertőtleníteni. Jelenleg arra koncentrálnak, hogy vészhelyzet esetén tudjanak reagálni, de fejleszteni, tervezni nem tudnak.

"A nehézségek ellenére a munka zajlik tovább" - mondja Shenouda Nóra, az Euronews tudósítója. "Ha riasztás van, a mentőszolgálat munkatársai akár karácsonyi vacsora mellől vagy családi ünnepség közben is felállnak, azért, hogy másokon segítsenek."