Bajban a spanyol turisztikai szektor

2020.09.10

Egyik legkeményebb nyarát zárta a spanyol turisztikai ágazat. Idén nyolcvan százalékkal kevesebben látogattak el Lloret de Marba mint az elmúlt évben, ami újra felvetett egy régi kérdést: vajon a hasonló régióknak nem kellene-e felhagyniuk azzal a gyakorlattal, hogy a tömegturizmusra építenek? A foglalások visszaestek, csak azok tudták megtölteni a szobáikat, akik le tudták nyűgözni a belföldi turistákat.

- Sem a brit, sem a francia kormány nem javasolja polgárainak, hogy Katalóniába utazzanak. Ezzel együtt nekünk nagy segítség volt, hogy meg tudtuk tartani az elmúlt években hozzánk járó hazai vendégeket - mondja Francesco Melero, az Evenia Olympic Resort igazgatója.

A koronavírus-járvány kitörése óta 60 ország javasolta polgárainak, hogy ne utazzanak Spanyolországba, sokan közülük Katalóniát külön kiemelték.

- Ezekben a turisztikai régiókban csak akkor van esélyük az egyéni kezdeményezéseknek, ha strukturális változások indulnak be, amik mögé felsorakozik a teljes iparág. Jó példa számunkra Koppenhága, ahol azon dolgoznak, hogy a turisták úgy érezzék magukat, mintha egy időre ők is a város polgárai lennének - mondja Joan Miquel Gomis López, a Katalán egyetem turisztikai programigazgatója.

A turizmus a spanyol GDP 15 százalékát állítja elő, ami a második legmagasabb érték az OECD tagországok között. Lloret de Mar esetében ez 73 százalék, ami megdöbbentően nagy szám, különösen ha tudjuk, hogy ez például Mallorcán is csak 35 százalék.

- A tipikus spanyol dolgokért jöttünk, szeretjük a paellát, de egy kis tapast is szívesen eszünk - mondja Eva, egy francia turista.

- Egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a családi nyaralásokra és ez az átalakulás sokkal gyorsabban fog lezajlani, mint azt eredetileg terveztük - mondja Jordi Sais, A Lloret Turisme ügyvezetője.

- Huszonkilenc éve dolgozom ebben a szakmában és ki fogok tartani. Jövőre is itt leszek, bízva abban, hogy jobbra fordulnak a dolgok - mondja Rosario, egy ajándékbolt tulajdonosa.

Lloret de Mar tavaly 1.3 millió látogatót fogadott, ezzel az ötödik legnépszerűbb desztináció volt az országban. Egy spanyol kutatás szerint idén az ágazatban dolgozók 70 százaléka veszítheti el a munkáját.