Az üzletemberek se utaznak a koronavírus-járvány miatt

2020.03.05

Sorra mondják le üzleti útjaikat a világcégek és a nagy nemzetközi intézmények, hogy ezzel is hozzájáruljanak a koronavírus-járvány megfékezéséhez.

Legutóbb az Európai Központi Bank jelentette be, hogy alkalmazottai csak halaszthatatlan ügyben utazhatnak, és vendégeket sem fogad az intézmény április 20-ig. Az igazgatóság az összes tervezett értekezletet és konferenciát elnapolta.

Az egészségügyi hatóságok örömmel, a légitársaságok aggodalommal fogadják ezeket a döntéseket.

A Ryanair elnök-vezérigazgatója, Michael O'Leary azt mondja, hogy több légitársaságnál is bajok lehetnek ebből a következő egy-két hétben. Elég csak belegondolni, hogy már most is visszaesésre panaszkodnak. Van, akinél a megszokottnál akár 20-25 százalékkal is kevesebb a foglalás.

Több légitársaság, utazási iroda és szálloda megemelte a lemondási díjat az elmúlt hetekben.

A legnagyobb légitársaságok felfüggesztették kínai járataikat április végéig. A törölt járatokra vonatkozó szabályozás nem változott. Az utasok visszakapják a jegyük árát, és különböző kedvezményekben is részesülnek, ha kitartanak a társaság mellett. Aki például az adott légitársaságnál vezetett számlájára kéri vissza a jegy árát, még többet is kap, mint amennyit kifizetett.

A szállodák szintén előzékenyen bánnak azokkal az ügyfeleikkel, akik a koronavírus-járvány által érintett térségekből vagy oda utaztak volna, és ezért mondják le foglalásukat.