Az utasjogok rugalmasabbá tételével segítheti az EU a légitársaságokat

2020.04.02

80 százalékkal csökkent a légiforgalom Európa fölött, és a tömeges járattörlések nagy kihívás elé állítják az utasjogok biztosítását. Az Európai Bizottság ezért új irányelvekkel rendezné, hogyan oldják meg a kérdést a különleges helyzetben a légitársaságok.

"Ha egy utas nem kapja meg azt a szolgáltatást, amiért fizetett, akkor vissza kell téríteni a pénzét vagy pedig utalványt kell adni neki. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha ezt a megoldást elfogadja az utas. Jelenleg ezt tartalmazza a jogszabály, de vizsgáljuk, hogyan segíthetjük a légitársaságokat, hogy túljussanak a pénzügyi gondjaikon úgy, hogy közben az utasokat is védjük" - mondta az unió közlekedési biztosa, Adina Valean.

A légitársaságok csak a május végéig érvényes foglalások esetében kilenc milliard eurót bukhatnak. A szövetségük közleménye szerint a mostani helyzet komoly pénzügyi terheket ró rájuk, ezért azt szeretnék, ha a visszafizetés helyett utazási utalvánnyal kárpótolhatnák az ügyfeleket. Erre a lépésre cask átmenetileg van szükség.

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága szerint is segíteni kell a légitársaságokat, de a legfontosabb most is az utasjogok tiszteletben tartása.

A tagállamoknak kivételes lépéseket kell tenniük a legelesettebb emberekért, és a cégeknek tökéletesen be kell tartaniuk a jogszabályokat" - mondta egy EP-képviselő, Karima Delli.

Az unió eddig azzal segítette a légitársaságokat, hogy rugalmassá tette a járatok törlésére vonatkozó szabályokat.