Az új koronavírus miatt estek a tőzsdék

2021.07.21

Estek az ázsiai tőzsdék indexei nyitáskor, követve ezzel a világ nagy részvénypiacainak tegnapi esését. A hétfői kereskedési nap az idei év egyik legrosszabbika volt, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a koronavírus-fertőzöttek számának újbóli emelkedése lassíthatja a gazdasági helyreállítást.

A japán Nikkei 225 fél éves mélypontot ért el, miután 1 százalékkal csökkent. A hongkongi, kínai, dél-koreai és ausztrál indexek is követték. A New York-i Dow Jones Industrial Average 2,1 százalékot zuhant.

Japánban sokan attól tartanak, hogy az egy év halasztással megtartott olimpiai játékok tovább terjesztik az új koronavírus delta variánsát. Angliában eltörölték a legtöbb korlátozást, miközben a hozzáértők szerint naponta 100 ezernél is több ember fertőződhet meg.

Az Egyesült Államokban nem csak a Dow Jones értéke csökkent, hanem a Nasdaq Composite Index is 1,1 százalékkal az egy nappal korábbi alatt teljesített. Júniusban emelkedtek az autók és az élelmiszerek árai is az országban. Joe Biden elnök "ezt nem nevezné gazdasági növekedésnek" és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát.