Az új járványügyi intézkedések ellen tüntettek több olasz városban

2020.10.27

Több olasz városban tartottak demonstrációkat hétfő este az olasz kormány új járványügyi korlátozó intézkedései ellen. A szabályok értelmében 30 napra bezárják a mozikat, az edzőtermeket, este hat óra után pedig nem lehetnek nyitva az éttermek, a kávéházak sem.

Nápolyban és Torinóban is békésen indult a tüntetés, de aztán tiltakozók üvegekkel dobálták meg a rendőröket, akik erre füstbombával válaszoltak.

Az étterem-tulajdonosok el vannak keseredve, mint mondják: a megélhetésük került veszélybe.

"Dolgoznunk kell, működtetni kell a gazdaságot... És fizetnünk kell az alkalmazottakat, el kell tartanunk a családjainkat. Nyolc éve üzemeltetem az éttermemet, nem akarok csődbe menni" - magyarázza Ivan Fontana torinói szakács.

"Erőteljes tüntetésekre lenne szükség. Este hatig nyitva lehetnék, de ma már négy órakor bezártam. Nincs vendég, az emberek félnek" - panaszkodik egy másik torinói étterem-tulajdonos,Sara Popolo.

Az új korlátozó intézkedések vasárnap léptek hatályba, miután Olaszországban a járvány kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a félmilliót.

"Szemeteskukákat égettek, barrikádokat emeltek hétfőn este Torinó utcáin a kijárási tilalom beállta előtt. Az új biztonsági intézkedések ellen szervezett tüntetések néhány résztvevője összetűzésbe került a rendőrséggel. Mások, például az étterem-tulajdonosok csendes tüntetést szerveztek, hogy jelezzék: az ő szektoruk most súlyos válságba kerülhet" - tudósított Torinóból Giulia Avataneo, az Euronews riportere.