Az új európai főügyész felkészült a munkára, de támadásokra is számít

2020.07.06

Málta akadályozza az Európai Ügyészség felállítását azzal, hogy nem javasol a testületbe alkalmas jelöltet.

Ezt mondta az első európai főügyész, Laura Codruta Kövesi, aki exkluzív interjút adott az Euronews brüsszeli tudósítójának, Zsíros Sándornak.

"Az európai ügyészek nélkül nem lehet megalakítani a kollégiumot, kollégium nélkül pedig nem lehet eljárási szabályzat, amelynek keretében az Európai Ügyészség működni fog. Ez az eljárás azért késik, mert egy tagállam, Málta nem javasolt alkalmas jelöltet. Ennek eredményeként december óta az egész folyamat késik" - mondta Kövesi.

Miután megkezdi működését, az Európai Ügyészség nyomozásokat indíthat az EU költségvetésével kapcsolatos bűncselekmények ügyében abban a 22 országban, amelyek csatlakoztak a rendszerhez. Laura Codruta Kövesi felkészült a támadásokra.

"Az Európai Ügyészség nem fog kisebb eseteket vizsgálni. Elsősorban a kulcsfontosságú feladatokat ellátó emberekkel vagy nagyon gazdag üzletemberekkel kapcsolatos ügyeket fogja kivizsgálni, mivel az ÁFA-val kapcsolatos visszaélésekről beszélünk, ahol az okozott kár meghaladja a 10 millió eurót. Vagyis nem mindenki képes elkövetni ilyen cselekedeteket. Szóval, számítok arra, hogy az intézmények és az ügyészek részéről támadások érnek" - magyarázta az európai főügyész.

Kövesi vezette Románia korrupcióellenes ügynökségét 2018-ig, amikor a kormány leváltotta. Szerinte az Európa Ügyészség nagy változást hoz az európai jogállamisági kultúrában.

"Az elmúlt három évben a román igazságszolgáltatást folyamatosan támadás érte. Az ügyészek és a bírák többféle zaklatási módszerrel szembesültek. Számos fegyelmi eljárást és számos büntetőeljárást indítottak az ügyészek és a bírók ellen. A támadások és a jogszabályi változások folyamatosan befolyásolják az igazságszolgáltatás függetlenségét" - tette hozzá.