Az új cseh kormány nem akarja bevezetni az eurót

2021.11.03

Koalíciós megállapodásra jutott az októberi parlamenti választásokon győztes két jobbközép cseh blokk, az öt párt várhatóan hétfőn írja alá az erről szóló szerződést.

A Polgári Demokraták (ODS), a Kereszténydemokraták és a TOP09, valamint a Kalózok és Polgármesterek szövetsége együttesen 108 mandátummal rendelkeznek majd az alsóházban. Az öt párt hétfőn írja alá a megállapodást, amelynek értelmében a kabinet 18 tagú lesz. Három új tárca jön létre: külön minisztériuma lesz a jogalkotásnak, az európai uniós ügyeknek, valamint a tudomány, kutatás és innováció területének - jelentette a cseh rádió honlapja.

Az új miniszterelnök Petr Fiala, az ODS elnöke lesz, és az általa vezett pártszövetség, az Együtt jelöltjei kerülnek majd egyebek melett a pénzügyi, a védelmi és az igazságügyi minisztérium élére. A kalózok-polgármesterek szövetsége nevezheti meg hét minisztérium, köztük a külügyi és az európai ügyekért felelős tárca vezetőjét.

A pénzügyminiszteri poszt várományosa, Zbynek Stanjura (ODS) mindenesetre már most kijelentette: a következő cseh kormány nem fogja bevezetni az eurót. Bár a koalíciót alkotó öt párt alapvetően támogatja az euró bevezetését, a következő négyéves ciklusban ez nem szerepel a napirendjükön - írja a Reuters.

Rendbe kell tennünk az államháztartásunkat, így ha valaki be is akarná vezetni (az eurót), most nincs rá esélyünk, mert nem teljesítjük a kritériumokat

- jelentette ki Stanjura, aki szerint "csak akkor kell bevezetnünk az eurót, ha az kedvező a Cseh Köztársaság számára, ami eddig nem így volt."

A cseh költségvetési hiány a minisztérium szerint idén a bruttó hazai termék 7,7 százalékát teszi ki, ami több mint kétszerese az euróövezethez való csatlakozáshoz előírt 3 százalékos szintnek.