Az új bizottsági migrációs tervben is szerepel a menekültek elosztása

2020.05.19

Az Európai Bizottság legújabb migrációs csomagjában is lesz javaslat a menedékkérők Európán belüli elosztásáról. Ez derült ki az Európai Bizottság alelnökével készült interjúból.

Margaritisz Szkínász csatornánknak azt mondta, júliusban mutathatják majd be a Bevándorlási és Menekültügyi Paktumot.

Ennek három pillére lesz: a harmadik országokkal való szoros együttműködés, a szigorú határőrizet és a belső szolidaritás, vagyis a menekültek elosztása.

A bizottsági alelnök azt mondta, az uniónak ezúttal jobb esélye van a tagállamok közötti szolidaritás elérésre, mint 2016-ban, mert azóta megerősítették a külső határok védelmét.

"A legnehezebb feladat a szolidaritás és a terhek megosztásának biztosítása lesz. Ezt nevezhetjük az új Dublini rendszernek is. A bizottság mindig úgy gondolta, hogy tisztességtelenül nagy terhet ró az érkezési országokra a mostani rendszer a menekültügyben. Mi hisszük és reméljük, hogy lesz helye a 27 tagország között a hatékony elosztásnak. "

Riporterünk felvette, hogyan tudná meggyőzni a bizottság azokat az országokat, amelyek eddig nem voltak hajlandóak menekülteket befogadni.

"Amikor ezt megpróbálták 2016-ban, nem sikerült Európának. Akkor az Európai Tanácsban blokkolták a tervet. Ezúttal jobbak az esélyek, mert az első és a második szintje a tervnek jobban ki van dolgozva. Akkor kérhetünk szolidaritást, ha a felelősségvállalás már megvan. Ha a külső határok védelmét megerősítettük, akkor lehet szolidaritást kérni."