Az UEFA kitart a bundabotrányba keveredett bíró mellett, aki az angol-holland elődöntőt vezeti majd

2024.07.09

A 2005-ös esetet csak 2014-ben hozta nyilvánosságra a die Zeit nyomozása. A német lap azt derítette ki, hogy egy másik futballbíró, Robert Hoyzer volt az ügy főszereplője, akitől Zwayer ugyan elfogadta a kenőpénzt, de a vizsgálat eredménye szerint nem követett el szándékos hibát az ítélkezése során. Ráadásul együttműködött az ügyészséggel, és ennek volt köszönhető, hogy Hoyert több mint két év börtönre és örökös eltiltásra tudták ítélni.

Ezzel együtt a gyanú árnyéka Zwayer fölött lebegett, ami 2021-ben nyílt vádaskodásba fordult a német bajnokságban a Borussia Dortmund-Bayern München meccs után, amit egy Mats Hummels kezezése miatt megítélt Lewandowski-büntető döntött el. 

A Dortmund játékosai Zwayer több döntését is vitatták. Az akkor még a Dortmundban játszó Jude Bellingham konkrétan azt mondta, hogy nem érti, hogy adhatták a német bajnokság legfontosabb meccsét egy olyan bírónak, aki bizonyítottan részt vett már bundázásban. Zwayer akkor két hónapig nem vezetett meccset, Bellingham viszont 40 000 eurós büntetést kapott az UEFÁ-tól.

Zwayer korábban az EB-n az olasz-albán, a török-portugál és a román-holland meccset is vezette. A Times információi szerint az UEFA felülvizsgálta a saját döntését arról, hogy Zwayer vezesse az angol-holland elődöntőt, de úgy döntöttek, hogy nem változtatnak, mert megbíznak Zwayerben.