Spanyolország: Az online kereskedelem megöli a kisvállalkozásokat

2020.11.28

Egy esős nap Madridban. Ez nem kedvez Sergiónak. Még annyian sem nyitnak be könyvesboltjába, mint máskor. A világjárvány miatt üzletileg katasztrofális ez az év számára. A három hónapos zárlat után sem ugrott meg az értékesítése, de a tavasz volt messze a legrosszabb.

"Hiába ülsz otthon, a rezsit - villanyszámlát, bérleti díjat, stb. - folyamatosan fizetni kell... Úgy, hogy nincs bevételed"

A lezárások, a kijárási korlátozás arra kényszerítette az embereket, hogy otthonról, online vásároljanak.

"Azt hiszem, a kisvállalkozások igen bonyolult időszakot élnek meg. Mert igaz ugyan, hogy megugrott az e-kereskedelem, de érkezik erre válasz helyi mozgalmak szerveződésével. Ezek célja a környezetük, a helyi kiskereskedők védelme" - mondja Sergio.

Az online értékesítés 70 százalékkal nőtt a világjárvány idején. A piacot pedig olyan óriások uralják, mint az Amazon. Az amerikai cég Spanyolországban 69 százalékkal növelte nyereségét az elmúlt egy évben.

800 spanyol könyvesbolt fogott össze, hogy saját piacot teremtsen a karácsonyi ünnepekre fordulva. Három hét alatt csaknem 5 ezer megrendelés futott be hozzájuk.

"A nagy tech platformok számára mi is csupán egy újabb árucikk vagyunk" - véli a könyvesboltosok szövetségének szóvivője. "Az a célunk, hogy a helyi boltok kezeljék a saját adataikat, és maradjon náluk az a kis árrés, amivel dolgoznak."

Madrid tele van üres üzlethelyiségekkel. Sok kisvállalkozás nem éli túl a járványt. Az itteni boltok tizede soha többé nem nyit ki.

"Ez Európa bármelyik utcája lehetne" - mondja tudósítónk, Jaime Velazquez. "A helyi kisvállalkozások mindenhol lehúzzák a rolót. Nem bírják a versenyt az online értékesítéssel. Ezt nevezik a szakemberek »kiskereskedelmi apokalipszisnek«. A folyamat már néhány éve elindult, de a világjárvány felgyorsította."

Az e-kereskedelem tovább fog növekedni. Az online értékesítés világszerte várhatóan további 30 százalékkal bővül az ünnepi időszakban. Igaz, az olyan techóriások, mint az Amazon a kis- és középvállalkozásoknak is segítenek; spanyol vállalatok idén 40 millió terméket értékesítettek a platformon keresztül.

És akadnak még olyan árucikkek, amiket mindenképpen érdemes helyben megvásárolni.