Az oltások ellenére is romlanak a járványmutatók Dél-Amerikában

2021.04.19

Franciaország azonnali hatállyal utazási korlátozásokat vezetett be 3 dél-amerikai országgal és a Dél-afrikai Köztársasággal szemben. A párizsi vezetés így szeretné megakadályozni, hogy a különösen fertőző koronavírus-törzsek beszivárogjanak az országba. Az argentin, chilei és brazil járatokat szinte egyik pillanatról a másikra törölték, az utasok mégsem voltak különösebben meglepődve.

- Brazília külföldi megítélése egészen rettenetes. Svájcba csak a rossz hírek jutnak el. Eleinte a közbiztonságról, most pedig a félrekezelt járványról - mondta egy utazásszervező.

Brazília legnépesebb államában Sao Paulóban annak ellenére megkezdték a korlátozások feloldását, hogy a járványmutatók folyamatosan romlanak. A latin-amerikai országban már majdnem 14 millió koronavírusos esetet regisztráltak és a halottak száma napokon belül elérheti a 400 ezret. Jair Bolsonaro azonban úgy látja, hogy inkább a gazdaságot kell megóvni a teljes összeomlástól.

Egy holland segélyszervezetnek hála a hétvégén 800 ezer AstraZeneca vakcina érkezett a szomszédos Argentínába. A COVAX a fejlődő országok közt sok millió oltóanyagot oszt szét, hogy senki se szakadjon le a járványkezelésben.

Bár Chile időben felvette a harcot a járvánnyal és már hónapok óta nagy erőkkel olt, az adatok nem javulnak. Az elmúlt hetekben megkétszereződött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma és minden nap száznál többen veszítik életüket a koronavírus miatt.