Az olaszok is a brexitre készülnek

2019.11.25

A brexit nem csak az Egyesült Királyságban nyomja rá a bélyegét a gazdaságra.

Paolo Amato egy luxus bőr termékeket előállító olasz családi vállalkozás vezetője. Az 1943-ban alapított, teljes mértékben Olaszországban előállított márka valamennyi munkafolyamatát ebben a Milánó szívében álló műemlék házban gyártják. Termékeiket az egész világon értékesítik, így az Egyesült Királyságban, ahol Erzsébet királynő és a királyi család is a vevőik közé tartozik.

- Most, hogy kiírták a választást, és feltehető, hogy hamarosan kiderül, mi lesz, a helyzet megváltozott - mondta az Euronewsnak Amato. - Nőtt a megrendelt árumennyiség, a vásárlók igyekeznek komolyabb készleteket felhalmozni arra az esetre, ha a jövőben vámok sújtanák a behozatalt.

Az olasz cégek 95%-a kis- és középvállalkozás. A Promos Italia, egy vállalkozások külföldi terjeszkedését segítő szervezet szerint ez a megfelelő időpont arra, ha egy olasz cég leányvállalatot akar alapítani az Egyesült Királyságban.

- Az olasz vállalatok leginkább Franciaországban és Németországban aktívak, Olaszországnak nincsenek jelentős stratégiai pozíciói az Egyesült Királyságban. Egy oylan történelmi esemény, amely új politikai és gazdasági egyensúlyt hoz létre, paradox módon lehetőséget jelent az olasz cégek számára - mondta a Promos stratégiai igazgatója, Federico Bega.

A brexit a briteknek rövid távon biztosan sok gondot okoz majd, összességében a kontinens is veszíteni fog vele, néhány európai nagyváros már eddig is profitált abból, hogy a nemzetközi cégek menekülnek Londonból.