Az ír miniszterelnök szerint a brexit történelmi hiba volt

2021.01.18

Írországban a brexit és a covid szövődményei még mindig erőteljesek. Erről beszélgettünk Micheal Martin ír miniszterelnökkel.

A brexit komoly problémákat váltott ki a kereskedelemben a december 24-én elfogadott, sietve végrehajtott EU-Egyesült Királyság megállapodás miatt.

Micheal Martin ír miniszterelnök szerint a brexit rossz döntés volt, és az ebből eredő kár - amely valószínűleg sok elvesztett munkahelyet jelent - része azoknak a negatív következménynek, amelyekre az EU előre figyelmeztetett.

"A véleményem mindig is az volt, hogy a brexit egy történelmi, nagy hiba volt. És ebben valóban hiszek. Természetesen ez zavart okoz, mert Nagy-Britannia kilépett az egységes piacról és kilépett a vámunióból. Ennek következményei vannak az áruk és szolgáltatások mozgása szempontjából. És azt hiszem, ezt nem értették meg pontosan. Az Egyesült Királyságban a kezdetektől fogva volt egy olyan értelmezés, hogy egyszerűen elhagyhatjuk Európát, aztán ugyanolyan hozzáféréssel rendelkezhetünk mint korábban - akadálytalanul hozzáférhetünk az egységes piachoz és a vámunióhoz"

Eközben egy hónappal ezelőtt Írországban voltak a legalacsonyabbak a koronavírus adatok Európában, de a karácsonykor történt ideiglenes nyitás után a vírushelyzet hússzor rosszabb, mint december elején volt. A vakcina bevezetését az EU-ban türelmetlenség és a tagállamok közötti keserű vita árnyékolja.

Németországot azzal vádolják, hogy szakított az EU-s szolidaritással azáltal, hogy több millió adagot vásárolt a közösen beszerzett mennyiségen felül. Micheal Martin ír miniszterelnök szerint egyetlen országnak sem szabad egyedül haladnia.

"Nem hiszem, hogy kétoldalú ügyleteket kötnék, azt hiszem, hogy ez nem felel meg az európai tanácsi döntés szellemének. Azt mondanám, hogyha bármelyik ország ezen az úton akar haladni, akkor a sor végére kellene állniai akkor, amikor a pótlólagos oltásokról lesz szó."

- fejtegette a miniszterelnök. Széles körben elfogadott az is, hogy az oltóanyagok beszerzése során egyedül egyetlen ország sem lehet sikeresebb a közös uniós vakcinabeszerzésnél.