Az IMF rontotta a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését

2020.10.14

Kevésbé mély világgazdasági visszaesést jelez az idei évre a Nemzetközi Valutaalap az előző prognózisához képest.

Az IMF a világszintű GDP 4,4 százalékos csökkenését vetíti előre, ami a júniusban jelzettnél 0,8 százalékponttal alacsonyabb.

Az IMF kutatási igazgatóhelyettese, Gian Maria Milesi-Ferretti azt mondta, a harmadik negyedévben jelentős és részleges emelkedést regisztráltak. Jelentőset, mert a növekedés magas volt az azt megelőző mélyponthoz képest, illetve részlegeset, mert a gazdasági aktivitás természetesen nem éri el a járvány előtti szintet.

Az euróövezetben idén 8,3 százalék lehet a GDP-csökkenés, melyet 2021-ben 5,2 százalékos növekedés követhet, ami 0,8 százalékponttal kisebb a júniusban jelzettnél.

- Amennyiben a koronavírus-fertőzöttek száma tartósan tovább emelkedik és Európában további korlátozó intézkedések jönnek, az kockázatot jelent az előrejelzésünk-re, különösen a jövő évire nézve - mondta erről Milesi-Ferretti.

Az IMF rontotta a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését, miszerint a GDP idén 6,1 százalékkal csökkenhet, jövőre viszont 3,9 százalékkal bővülhet.

Felfelé a világszervezet csak kevés ország - az EU-ból például Spanyolország - jövő évi növekedési előrejelzését módosította.