Az idegösszeomlás szélére kerültek a francia orvosok

2020.10.16

Elégedetlen orvosok százai tüntettek Párizs belvárosában. Az ápolók és orvosok szakszervezete csütörtökre országos sztrájkot hirdetett, hogy felhívja a figyelmet a dolgozók túlterheltségére és alulfizetettségére.

- Teljesen kifáradtunk. Az idegösszeomlás szélén vagyunk. Nem bírjuk tovább testileg és lelkileg - mondta a megmozdulás egyik résztvevője.

Az egészségügyi dolgozók már 4 éve követelnek jobb munkakörülményeket és a kórházi költségvetés növelését. Szerintük a kormány által beígért 8 milliárd euró semmire sem lesz elég, kiváltképp ha a második hullám letarolja az országot. Hiszen már most is 30 ezer új beteg érkezik naponta.

- Ez szörnyű. Pokoli körülmények közt dolgozunk. Kevés az orvos és a felszerelés - panaszkodott egy másik demonstráló.

A francia vezetés kijárási korlátozásokkal és üzletbezárásokkal próbálja meg kordában tartani a járvány terjedését, eddig nem túl nagy sikerrel.

- Az a legnagyobb gond, hogy a vírus pont télen tér vissza. Ezekben a hónapokban eleve is rengeteg betegünk van légzési panaszokkal és szívelégtelenséggel, az influenzáról nem is beszélve. A járvány előtt is ágyhiánytól szenvedtünk decembertől februárig - magyarázta a párizsi Lariboisière kórház intenzív osztályának vezetője, Bruno Megarbane.

Emmanuel Macron márciusban háborúnak nevezte a járvány elleni védekezést. A kimerült orvosok most katonaként tekintenek magukra, akiknek elfogyott a lelkesedésük és a muníciójuk is. Kérdéses, hogy a kormány ebben a helyzetben mivel tudja feltüzelni az egészségügyi dolgozókat.