Az F1, az FIA, a Mercedes és a Red Bull is elítéli a Hamiltont ért rasszista gyűlölködést

2021.07.19

Az F1, az FIA és a Mercedes közös közleményt adott ki az ügyben, de tőlük külön a Red Bull is csatlakozott ehhez. Azt szorgalmazzák, hogy a rasszista módon megnyilvánulókat felelősségre vonhassák.

Közös közleményt adott ki a Brit Nagydíj másnapján a Formula-1, az FIA és a Mercedes csapata: a három résztvevő együtt állt ki a Lewis Hamiltonnal kapcsolatos rasszista kommenteket megfogalmazók ellen. A világbajnokot a Max Verstappennel történt ütközés után találták meg rengetegen a bőrszínével kapcsolatos megjegyzésekkel, ezt viszont a leghatározottabban elítélik az említettek (is).

Mint írják, a vélemény és a rivalizálás a sport velejárója, de a rasszista diszkriminációnak semmi helye nincs benne, sőt, azt szorgalmazzák, hogy a felelősöket számon lehessen kérni a tetteikért, illetve a rasszista megjegyezéseikért. Hozzátették, hogy mindenkit figyelmeztetnek: tiszteletet és normális emberi hozzáállást tanúsítson.

A közleménytől külön, de ugyanebben a témában, ugyanígy megnyilvánult közben a Red Bull is: ők azt mondták, hogy ugyan a pályán csatáznak a riválisokkal, de undorodnak azoktól a rassista kijelentésektől, amelyek Hamiltont érték. Ők is azt tették hozzá, hogy ennek egyrészt semmi helye a sportban, másrészt ezért vállalnia kell a felelősséget annak, aki így viselkedik.