Az Európai Unió reflektorfényébe került az Afrikával fenntartott kapcsolatrendszer

2020.02.28

A nemzetközi partnerség biztosa Mauritániába, a válságkezelért felelős biztos Burkina Fasoba és maga a Bizottság elnöke, legalább 20 biztos kíséretében Addisz-Abbebába látogatott, hogy afrikai uniós partnereikkel tárgyaljanak. Ez egy erős jelzés, ami nem maradt észrevétlenül.

"Amikor látjuk az európai küldöttség összetételét, akkor megértjük, hogy milyen mély a partnerségünk" - üdvözölte a vendégeket Moussa Faki, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke.

Európa szeretné megváltoztatni a kapcsolatrendszert, elmozdulva a segítségnyújtástól a fejlesztés felé, az igazi partnerség irányába. Négy együttműködési területet határoztak meg. A kereskedelemmel és a befektetésekkel kezdik, de az éghajlatváltozás elleni küzdelem kulcsfontosságú lesz és elsőbbséget élvez.

"Eltökéltek vagyunk abban, hogy beszélünk az üzleti szféránk tagjaival, akik nagyon érdeklődnek a fenntartható technológiákba történő befektetések iránt, és megnyitjuk számukra a zöld technológiákkal és a zöld finanszírozással kapcsolatos teljes ismeretanyagunkat" - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke..

Az éghajlatváltozás a migráció szempontjából is kihívást jelent, mivel ez az egyik oka a népvándorlásnak. Sok európai ország szeretne több olyan megállapodást látni, amelyek lehetővé teszik a migránsok visszatérését szülőföldjükre. A szakértők úgy vélik, hogy hiba lenne, ha a támogatások fejében szigorúbb ellenőrzéseket vezetnének be.

"Nem gondoljuk, hogy ez a jó hozzáállás. A helyes megközelítés az együttműködési területek áttekintése. Ez lehet a fenntartható mezőgazdaság, lehet az energia, lehet az a módszer, hogy a digitalizálációt és más eszközöket használunk a klímaváltozás kezelésére. Ezek azok az ágazatok, amelyekre rá kell találnunk, és el kell mélyítenünk az együttműködést" - javasolta Paul Walton, az Európa Barátai nevű szervezet főtitkára.

Az Európai Bizottság a jövő héten mutatja be az Afrikával kapcsolatos stratégiai partnerségi programját, anélkül, hogy elfelejtené a Kínával, Oroszországgal, Indiával vagy most már az Egyesült Királysággal összefüggő kihívásokat.