Az Európai Ügyészség áttételesen a magyarországi korrupcióval is foglalkozhat

2021.02.04

Az Európai Ügyészség akkor is nyomozhat külföldön tevékenykedő magyar fehérgalléros bűnözők ellen, ha Magyarország nem lép be a független luxemburgi szervezetbe - ezt válaszolta Laura Codruta Kövesi főügyész, az Euronews kérdésére, a Transparency International online konferenciáján.

- Ha egy magyar cég vagy személy neve képbe kerül mondjuk egy osztrák vizsgálat során, akkor az ügyészség őt is ellenőrizheti. Sőt egy magyar állampolgár feljelentést is tehet, ha terhelő információkkal rendelkezik egy vállalkozóról, aki a hatáskörünkbe tartozó országok egyikében követett el bűncselekményt - szögezte le Laura Codruta Kövesi.

Az EU-ban már csak Budapest és Varsó zárkózik el teljes mértékben a korrupcióellenes szervezettől. A főügyész viszont bízik abban, hogy az Orbán-kormány jobb belátásra tér.

- A covid-19 járvány miatt a tagországok több pénzügyi támogatást fognak kapni és ezeket rugalmasabban használhatják fel. Ez viszont több visszaélésre ad lehetőséget - tette hozzá.

A Transparency International ügyvezető igazgatója elmondta: Magyarországot évek óta elmarasztalja az Európai Csalás Elleni Hivatal, hazánkban mégsem indul eljárás a bűnösök ellen.

- Az Európai Ügyészségből kimaradó országok a fehérgalléros bűnözők gyűjtőhelyévé válhatnak. Mivel a bűnözők azt az országot fogják választani, melyben enyhébb elbírálásra számíthatnak - jósolta Martin József Péter.

Az Európai Bizottság magyarországi képviselet-vezetője valamivel optimistább volt. Szerinte sokat fehéredett a magyar gazdaság a pénztárgépek, a kormányablakok és az online számlázás miatt, de a korrupció így is vagyonokat emészt fel.

- Önmagában a korrupció évente 120-150 milliárd euróba kerül az uniós gazdaság számára. Ez az összeg összehasonlításul alig kevesebb, mint az EU éves költségvetése - árnyalta tovább a képet Zupkó Gábor.

Végül abban mindannyian egyetértettek, hogy ha a magyar kormány valóban fel akarná venni a harcot a csalókkal és sikkasztókkal, akkor gondolkodás nélkül csatlakozna az Európai Ügyészséghez.