Az Európai Parlament nevén nevezné az adóparadicsomokat

2021.02.16

Ha az adóparadicsomokra gondolunk, olyan trópusi szigetek, mint Bermuda vagy a Kajmán-szigetek jöhetnek szóba. De az oknyomozók ragaszkodnak ahhoz, hogy közelebb kell keresgélnünk az otthonunkhoz, mégpedig az Európai Unió belsejében. Különös figyelmet kell fordítani Luxemburgra.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat megállapította, hogy nagyvállalatok és milliárdosok használták a hercegséget az adófizetés elkerüléséhez.

Fiktív társaságokat hoztak létre annak biztosítása érdekében, hogy alacsony vagy nulla adót fizessenek. 2019-ben Luxemburgban a közvetlen külföldi befektetések aránya 67-szer nagyobb volt mint az ország gazdasága.

Amely - az OXFAM állítása szerint - messze meghaladja az európai átlagot

"Luxemburgnak 650 000 lakosa van és 140 000 vállalata van. Ezeknek a vállalatoknak a 90% -át nem luxemburgi irányítja, így ez nagyon jól mutatja, hogy más tagállamokból, vagy az EU-n kívülről származó gazdagok is milyen mértékben választották ezt az országot vagyonuk parkoltatására. Vagy az adófizetés elkerülése vagy az adókijátszás céljából, rosszabb helyzetben pedig a pénzmosás érdekében" - magyarázta Chiara Putaturo, az Oxfam uniós adó- és egyenlőtlenségpolitikai tanácsadója.

De ez a gyakorlat nem csak Luxemburgra korlátozódik. Egyes európai parlamenti képviselők szerint öt olyan EU-tagállam van - Ciprus, Írország, Málta, Hollandia és Luxemburg - , amelyek megfelelnek a tipikus adóparadicsomok gazdasági követelményeinek. Néhány képviselő európai szintű fellépésre szólít fel.

"Ennek az oka, hogy az EU számára ezt nehéz kezelni, mert alapvetően egyhangúságra van szükségünk az Európai Unión belül. És az Európai Unión belül nem szabad kibeszélni, megnevezni és szégyenbe hozni. Azt gondolom, hogy az Európai Parlament az egyetlen intézmény, amely ezt megteszi, amely nyíltan beszél Írország, Luxemburg és Hollandia szerepéről, és arról, amit tennünk kellene, különben a helyzet nem változik. A nevén kell neveznünk a dolgot, ezt a nevet pedig Luxemburgnak hívják" - mondta az Euronewsnak Paul Tang európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament adózási albizottságának holland tagja.

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása miatt a magas állami kiadások és mély recesszió rekordszintű adóssághoz vezetett. Az adózás lesz a kormányzati stratégia középpontjában, amikor az országok pénzügyi egyensúlyának helyreállításáról lesz szó. Azt várhatjuk, hogy EU-szerte az adózás elkerülése és kijátszása érdekében tett erőfeszítések és erőteljesebb fellépések észrevehetően növekedni fognak.