Az európai munkahelyek 2/3-át védi a kkv-k támogatása

2020.04.02

Európában a kis- és középvállalkozások adják a munkahelyek 2/3-át. 25 millió cégről van szó, amiket érzékenyen érint a koronavírus-járvány. Támogatásukról, megsegítésük lehetőségeiről kérdezte Serge Rombi, az Euronews riportere Alban Maggiart, az SME United elnökét, a kkv-k érdekeit képviselő európai szövetség vezetőjét:

- Nemzeti és európai szinten is egyértelmű, hogy rendkívüli helyzetekben kivételes intézkedésekre van szükség. Az eddig megszokott merev szabályok jelentős része helyett számos rugalmas rendelkezés és támogatási lehetőség segítheti a cégeket a túlélésben. Az EU szervezeteinek és a tagállamoknak lehetőségük van, hogy olyan támogatásokat vagy garantáltan kedvező kölcsönöket biztosítsanak, amik eddig nem voltak szokásosak. Megnyílt a kapu, egyre több támogatási forma segíthet a munkahelyek megtartásában.

- Érdemes mondani néhány európai intézkedést, ami segíti a cégeket.

- A vállalkozóknak és cégvezetőknek érdemes felkeresniük a pénzintézeteket, és egyeztetni a bankokkal, hogy az adott feltételek mentén milyen kedvező finanszírozási formát, garantált kölcsönöket vehetnek igénybe az európai alapokból.