Az EU téli stratégiája a járvány ellen

2020.12.03

A karácsony és a téli szünet különösen kockázatos időszak a koronavírus terjedése szempontjából. Európa több országában fogalmaztak úgy a szakértők, hogy az ünnepek idején szokásos nagy számú találkozások a járvány harmadik hullámát idézhetik elő, ezért nem szabad feloldani minden korlátozást.

Stella Kyriakides, az EU egészségügyért felelős biztosa magyarázza, hogy ha meg is torpant az új fertőzések számának emelkedése több régióban, akkor sem szabad lazítani a fegyelmen, mert az esetszám gyors emelkedését okozná az elővigyázatlanság. A stagnálást nem lazításra, hanem a következő időszakra való felkészülésre kell kihasználni a biztos szerint.

Az Európai Bizottság pontokba szedte a védekezés téli stratégiáját. Minimalizálni kell a találkozások számát, tartani a távolságot, biztosítani kell a széleskörű tesztelést és az egészségügyi ellátást.

A téli szünetben a járvány megfékezésének hatékonyságát gyengítheti, hogy az Alpok hegyein osztozó országok eltérően rendelkeznek a sípályák működéséről.

A támogatás jelentene megoldást Ujhelyi István, az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának alelnöke, szocialista képviselő szerint:

"A koronavírus-járvány több millió munkavállaló sorsát, élethelyzetét nehezítette meg ezekben a hónapokban. Tudjuk azt, hogy első az emberélet. Tehát ott, ahol a járványügyi helyzet nem engedheti meg, hogy megnyissák a sípályákat, elindítsák a téli szezont, ott a tagállami kormányoknak és az Európai Unió közösségének a kasszába kell nyúlni."

Az oltási stratégiát nemzeti szinten kell kialakítani és megvalósítani, de a biztonságos és hatékony vakcinákhoz való hozzáférést az egész EU-ban biztosítani kell, fogalmaz az Európai Bizottság járványügyi stratégiája.