Az EU mentené az iráni alkut

2020.01.15

Az Európai Unió továbbra is szeretné megőrizni az iráni nukleáris alkut. Erről volt szó az Európai Parlament vitájában is.

- Ha nem lenne alku, az csak növelné a feszültséget a régióban. Képzeljék el egy pillanatra, mi lenne a helyzet ma, ha Iránnak lenne atomfegyvere - mondta az unió külügyi megbízottja, Josep Borrell.

Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság most a nukleáris alku keretén belül indított eljárást a teheráni kormánnyal szemben. Az egyezmény szerint ugyanis Irán nem növelhetné az urándúsításra használt centrifugák számát.

Az alkut 2015-ben írták alá, Donald Trump megválasztása után azonban az Egyesült Államok kilépett a szerződésből.

Iránt csak pénzügyi segítséggel lehet ösztönözni arra, hogy betartsa a megállapodást - mondta az Euronewsnak Barack Obama korábbi tanácsadója.

- Az európaiak számára most az a kérdés, hogy tudnak-e gazdasági ösztönzőket nyújtani Iránnak Amerika akarata ellenére. Amerikai segítséggel ezt nehezebb elérni, hiszen ez valamilyen megegyezést feltételez Amerika és Irán között" - mondta Robert Malley.

A szerződés értelmében most 15 napos konzultáció indul Iránnal, ezután lehet szankciókról dönteni a perzsa ország ügyében.