Az EU elfogadta a koronavírus elleni vakcinák exportjának kontrolljára vonatkozó mechanizmust

2021.02.02

Exportengedélyhez kötné a koronavírus elleni vakcinák kivitelét az Európai Unió.

Brüsszel ezzel a módszerrel blokkolni tudná az unióban gyártott oltóanyag kivitelét, ha abból az unióban hiány van.

"Szeretnénk biztosítani azt, hogy a rendelkezésünkre áll ez az információ, és ez az átláthatóság a jövőben. Szerintem ez fontos dolog. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az Európai Bizottság nagy összegeket fektetett az oltóanyaggyárak kutatásaiba azért, hogy az engedélyezés után ehhez gyorsan hozzáférjenek az emberek az unióban és az unión kívül is" - mondta Sztella Kirikiádész, az unió egészségügyi biztosa.

A döntést azután hozták meg, hogy az AstraZeneca a múlt héten bejelentette, 60 százalékkal csökkentik az unióba irányuló szállítmányokat az év első negyedévében. Brüsszelben sokan azt gondolták, hogy a kieső mennyiséget az Egyesült Királyságba szállítják.

Az AstraZenecának egyébként az Egyesült Királyságban és Európában is van gyára. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a járvány kellős közepén el kellene kerülni a kereskedelmi vitákat az oltóanyagról.

"Ha elkezdik megzavarni ezeket a szállítási láncokat, akkor ezen mindenki veszít. Ezek a gyártási folyamatok nagyon érzékenyek és átívelnek a határokon. Ezért minden félnek az az érdeke, hogy elkerüljék a vakcina háborút" - mondta egy brüsszeli elemző, Guntram Wolff.

Az exporttilalom alól a legtöbb balkáni állam, valamint Svájc és Norvégia mellett több közel-keleti ország is felmentést kapott.