Az EU elfogadná a kínai és az orosz oltást a védettségi igazolványnál

2021.03.09

Az Európai Unió elfogadná a kínai és az orosz oltóanyagot a közös védettségi igazolásban - ezt tartalmazza az Európai Bizottság javaslata, amelyet a Bloomberg hírügynökség szerzett meg.

Az Európai Bizottság a jövő héten mutatja be javaslatát arról az úgynevezett védettségi igazolásról. A dokumentumot a déli tagállamok kérésére vezethetik be és a koronavírus elleni oltás meglétét, illetve más jellegű védettséget igazolhat. A cél az utazások megkönnyítése a nyári turistaszezonra.

A Bloomberg hírügynökség munkatársa belepillanthatott a bizottsági javaslatba. Eszerint a dokumentum háromféle igazolást adhat:

- Az oltás meglétét, illetve azt, hogy milyen oltóanyagot kapott az illető,

- Azt, hogy az illető negatív koronavírus tesztet mutatott fel,

- Vagy pedig azt, hogy már átesett a betegségen, ezáltal természetes védettséget szerzett.

A magyarokat leginkább érdeklő rész az lehet, hogy a védettséget igazoló uniós dokumentumot azok is megkaphatják, akiket az unióban nem engedélyezett kínai Sinopharm, vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot kapták.

A hírügynökség forrása úgy fogalmazott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélye mellett a tagállami vészhelyzeti engedélyeket is figyelembe veszik majd a dokumentum kiállításánál.

A tervekről még annyit tudni, hogy az igazoláson szerepelni fog az illető neve, a személyi igazolványának, vagy útlevelének a száma, a születési ideje, illetve az, hogy milyen oltóanyagot és hány dózist kapott.

Jelenleg Magyarországon használnak uniós engedély nélkül kínai és orosz oltóanyagot, de Szlovákiába is érkezett már egy szállítmány a Szputnyik V vakcinából.

A javaslatot a jövő héten mutatják majd be hivatalosan Brüsszelben. A hírügynökség által megszellőztetett információ nem azt jelenti, hogy valóban ez a változat kerül majd a törvényhozás elé és a Bloomberg forrása is azt mondta, változhat még a szöveg.

A Bloomberg cikke megjegyzi, hogy ennek a javaslatnak valószínűleg sok bírálója lesz, hiszen több tagállam szerint is geopolitikai célokra használja Oroszország és Kína a vakcinaszállítások ügyét.