Az EU büntetővámokkal köszönti Joe Biden elnökségét

2020.11.10

Négymilliárd dolláros büntetővámot vezet be az amerikai termékekre az Európai Unió - erről a tagállamok kereskedelmi miniszterei döntöttek két nappal Joe Biden győzelmének bejelentése után. Az ügy egy régóta húzódó kereskedelmi konfliktus egyik lépése, amelynek nincs köze az amerikai elnökválasztáshoz - hívták fel a figyelmet a szakértők.

Joe Biden, megválasztott amerikai elnök   -   Szerzői jogok  Carolyn Kaster/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Joe Biden, megválasztott amerikai elnök - Szerzői jogok Carolyn Kaster/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Négymilliárd dollár értékben vet ki büntetővámokat az EU egyes amerikai termékekre. A lépés válasz a korábbi 7,5 milliárdos vámokra, amelyeket Washington vetett ki az európai termékekre.

"Mi lényegében az amerikai lépéseket tükrözzük, nem szeretnénk kiszélesíteni ezt a konfliktust. A repülőgépgyártásra vonatkozó vámok mellett lesznek tételek a mezőgazdaságban és az ipari termékeknél is" - mondta az unió kereskedelmi biztosa, Valdis Dombrovskis.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió kölcsönösen tiltott állami támogatással vádolja egymást az amerikai Boeing és az európai Airbus repülőgépgyártó ügyében. A Kereskedelmi Világszervezet tavaly Washingtonnak, a múlt hónapban pedig Európának engedélyezte a büntetővámok bevezetését a másik félre. Szakértők szerint a mostani brüsszeli bejelentés inkább figyelmeztetés, mint szankció..

"Ha az EU büntetésről dönt, azok nem lépnek életbe másnap. Ezek az intézkedések a következő hónapok alatt valósulhatnak meg. Az üzenet az, ha nem ülnek tárgyalóasztalhoz, lépni fogunk" - mondta Adré Sapir brüsszeli elemző.

Joe Bidennel a szakértők szerint könnyebb lesz megegyeznie az uniónak, mint Donald Trumppal. Azonban az nem valószínű, hogy Biden visszatér a szabadkereskedelem elvéhez és az összes korlátozást felmondja.

"Az EU és az Egyesült Államok kapcsolatai sokkal jobbak lesznek, mint Trump idejében, de senki nem számít arra, hogy Biden elnökként egyhamar kereskedelmi csomagokat köt majd más országokkal, vagy az EU-val" - tette hozzá az elemző.

Az Európai Unió szeretne megegyezni az amerikai digitális óriáscégek megadóztatásáról, illetve a Kína elleni közös fellépésről is Washingtonnal.