Az EU ajánlást készít a lezárások feloldására

2020.04.07

A koronavírus terjedése megterheli az uniós tagállamok egészségügyi rendszereit. Ebben a helyzetben az Európai Bizottság próbál koordinálni a tagországok között. Más hatásköre ugyanis nincs Brüsszelnek az egészségügyi kérdésekben.

"A mi szerepünk az, hogy koordináljunk, egyeztessünk a tagállamok között. Folyamatos kapcsolatban vagyunk a kormányokkal. Magam is hetente többször beszélek az egészségügyi miniszterekkel. Az a dolgunk, hogy határozottan lépjünk és megoldjuk a problémákat a folyamatosan változó helyzetben" - mondta Sztella Kiriakidesz egészségügyi biztos.

Közben az Európai Bizottság dolgozik azon a stratégián, amellyel feloldhatják a lezárásokat.

"Fokozatosan tér majd vissza Európa a normalitáshoz. Már dolgozunk egy stratégián az Európai Bizottságnál a kivezető útról. Ez egy tudományos tényeken alapuló ajánlás lesz a tagállamok felé. Von der Leyen elnök felállított egy tanácsadó-testületet, amely elismert víruskutatókból és járványügyi szakemberekből, valamit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ illetékeseiből áll. Ők mérlegelik a lehetséges javaslatokat a tagállamok felé, hogy feloldhassák a korlátozó intézkedéseket. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy minden tagállam más helyzettel áll szemben" - tette hozzá az uniós biztos.

Sztella Kiriakidesz azt tanácsolja, aki teheti, maradjon otthon.