Az EU a diplomatagyilkosság ellenére is kitart az afrikai misszió mellett

2021.02.23

Sokkolta az unió vezetőit Olaszország Kongói Demokratikus Köztársasághoz rendelt nagykövetének meggyilkolása. Luca Attanasiot két másik emberrel együtt gyilkolták meg ismeretlenek a konvojuk elleni támadásban.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel internetes üzenetében azt írta, az unió a továbbiakban is kitart az afrikai ország mellett a béke és a biztonság megteremtése érdekében. A belga külügyminiszter, Sophie Wilmes is elítélte a támadást, amely szerinte azt mutatja, hogy békére van szükség a régióban.

Az olasz külügyminiszter, Luigi Di Maio a brüsszeli tárgyalásait megszakítva visszatért Rómába, ahol egy válságtanácskozáson vett részt.

"Az összes illetékes hivatalunkat aktiváljuk azért, hogy a lehető leghamarabb megtudjuk az igazságot a brutális támadás ügyében. És megtettük a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a lehető leghamarabb hazaszállítsák a holttesteket" - mondta Luigi Di Maio olasz külügyminiszter.

A diplomata az Élelmezési Világprogram konvojával utazott, amikor a támadás történt. A régióban azonban több milícia és rablóbanda is aktív. Az EU mellett az ENSZ is jelezte, hogy kitart a régiós békefenntartó missziója mellett. Az Európai Unió egy 40 millió eurós programot finanszíroz itt, amellyel a migráció okait kezelik.