Az esti korlátozás okoz tömeget Londonban

2020.10.04

Hatalmas tömeg özönlik a londoni metró Oxford Circus megállójába este tíz órakor, mert igaz, hogy a brit fővárost még nem zárták le a koronavírus-járvány miatt, de este tíz óráig korlátozták a bárok és kocsmák nyitvatartását, a vendégek számát pedig hat főben maximálták. Egy bártulajdonos szerint ennek így semmi értelme.

- Ez nevetséges, hiszen semmi jelentősége nincs. Ahelyett, hogy éjfélkor zárnánk, bezárunk este tízkor. Teljesen mindegy. Egyszerre a legtöbb vendég nálunk általában 8 ember volt, most hat lehet - mondta az étterem-tulajdonos Gianluca Barbagallo.

Nagy-Britanniában hétezer új koronavírus-fertőzést regisztráltak egy nap alatt. A briteket eközben megosztja a kormány járvány elleni intézkedése.

- Szerintem ez elméletben jó ötlet volt, de aztán zűrzavar lett belőle, az Uber csak felárért visz el, a metróba pedig nem lehet lejutni - mondta egy londoni nő.

- Korábban kezdenek inni az emberek, hogy tízre befejezzék, aztán meg tömeg lesz - mondta egy férfi.

- Kéne ide valami rendszer. Angliában kicsit elszabadult a helyzet, és lassan is reagáltak - mondta egy nő.

Az eső ellenére a londoni West End nagyon zsúfolt volt, még úgy, hogy betartották a korlátozásokat.

- Az újonnan bevezetett korlátozások célja, hogy lassítsák a vírus tejedését. De kérdés, hogy ez tényleg sikerül-e - mondta az Euronews tudósítója, Luke Harnrahan.

A tudósok egy része és London polgármestere sem érte egyet Boris Johnson korlátozó intézkedéseivel.

- A kormány rosszul csinálja. Nagy a kockázata, hogy az esetszámok tovább emelkednek. Borzasztó telünk lesz - mondta Gary McLean virológus

- Túl sokan jönnek ki egyszerre az éttermekből és bárokból este tízkor. Nagyon fontos lenne, hogy a kormány belássa, ha valami nem működik, és akkor vizsgálja felül a döntését és változtasson rajta - mondta London polgármestere, Sadiq Khan.

A londoni metró olyan zsúfolt az esti órákban, amilyet utoljára a járvány előtt, a legnagyobb csúcsforgalom idején, a munkanapok végén lehetett csak látni.